zondag 3 april 2016

Weer in balans

De afgelopen maand, maart 2016, heeft de zon toch nog redelijk goed geschenen. Onze zonnepanelen hebben goed hun best gedaan. We hopen en verwachten dat de panelen de komende maanden steeds meer elektriciteit opwekken, dan dat we verbruiken.
In maart was er bijna een soort van balans.
In totaal hebben we 158 Kwh afgenomen van onze elektriciteitsmaatschappij en hebben we 177 Kwh teruggeleverd. Naast dat we 158 Kwh hebben ingekocht en 177 Kwh hebben verkocht hebben we ook de direct geleverde zonnestroom verbruikt doordat op dat moment bijvoorbeeld de koelkast en de radio aan stonden of dat we aan het stofzuigen waren. Op dat moment kan de meter stil. Dat maakt het juist ook zo moeilijk om met zonnepanelen je daadwerkelijke elektriciteitsverbruik in kaart te brengen. Uiteindelijk hebben we over de maand maart 19 Kwh over, dat eind dit jaar weer weg zal vallen tegen extra verbruik omdat dan de opbrengst van de zonnepanelen lager zal zijn in verband met de kortere dagen en minder zonne uren.

Wij hebben een slimme meter welke wij hebben aangemeld bij Slimmemeterportal.nl, een bedrijf dat ons vrijwel realtime inzicht geeft in de levering, teruglevering en sluimerverbruik. Een erg goede en gratis service!
Daarnaast hebben we bij onze zonnestroominstallatie een meter met een realtime inernetprogramma dat ons inzicht geeft in de opbrengst van de installatie. Als we beide programmaatjes gedurende het jaar goed in de gaten houden, kunnen we zorgen dat we precies net zoveel stroom opwekken als dat we verbruiken. Nul op de meter dus.

Lees meer op de blogpagina op www.feduutsie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten