maandag 11 augustus 2014

Modificatie verwarmingsinstallatie

Afgelopen weekend hebben we de laatste aanpassing aangebracht aan ons energiesysteem. Onderin het buffervat is nu een elektrisch verwarmingselement aangebracht. Doordat we op ons tuinhuisje nog een aantal tweedehands zonnepanelen hebben gelegd, verwachten we op jaarbasis meer stroom op te wekken dan dat we nodig hebben. Deze stroom kunnen we prima gebruiken om het buffervat bij te verwarmen.

De heatpipes kunnen ons buffervat in de zomer redelijk op temperatuur houden. In het voor- en najaar moeten we af en toe bijverwarmen om het sanitairwater op een redelijke temperatuur te houden. Legionella moet uiteraard ook geen kans krijgen! Natuurlijk kunnen we het water met behulp van onze pelletkachel verwarmen, maar via zonne energie is duurzamer. En het is ook nog goedkoper, want de zon schijnt voor niets.


Ons verwarmingssysteem is klaar. 
Nu moeten we leren stoken!

Daar waar onze ouders zo'n vijftig jaar geleden overstapten van kolen en olie op gas, gaan wij terug naar een systeem waarbij bewust stookgedrag nodig is.
Een gasgestookte CV combiketel met een uitgebreide kamerthermostaat heeft amper aandacht nodig. Ons nieuwe systeem daarentegen vraagt om regelmatig te anticiperen.

Het buffervat bevat warm water voor CV met daarin een klein vat voor sanitair (bad/douche/kraan) water. In de zomer is de warmte van het CV water niet zo belangrijk, maar het sanitair water moet wel warm genoeg zijn.
Als de zon regelmatig schijnt kunnen de heatpipes voldoende energie leveren om het water warm te houden. We gaan het water op zonarme dagen bijverwarmen middels stroom van de zonnepanelen. Zodra het wat kouder wordt zetten we de pelletkachel weer standby. Deze gaat dan automatisch aan zodra het water in het buffervat een bepaalde minimum temperatuur heeft gekregen. Dan mogen we dus weer met zakjes pellets de kachel van brandstof voorzien. Daarnaast mogen we dan weer dagelijks de kachel poetsen. 

Ik herinner me nog goed dat mijn vader vroeger dagelijks de oliekachel poetste. Wat waren mijn ouders blij met de vondst van het gas en de komst van de gaskachel. Wat een luxe was dat. Geen roet en oliegeur meer in het huis en geen kachel en schoorsteen meer schoonmaken. Gewoon de gaskraan open en de kachel aan.

Stel dat wij om wat voor reden dan ook, onze verwarmingsinstallatie tijdelijk niet kunnen gebruiken/onderhouden, dan kunnen we onze gasgestookte CV ketel mee laten draaien. 
De volgorde van soort brandstof wordt voor ons als volgt:
1 Zonne energie als warmte via de heatpipes
2 Zonne energie als stroom voor elektrisch verwarmingselement
3 Houtpellets
4 Gas 

Het afgelopen jaar hebben we ongeveer 5 m3 gas verbruikt. Dat was omdat de installateur in de winter onderhoud heeft gedaan aan de pelletkachel. -:)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten