zondag 8 juni 2014

Airconditioner van koelbox en ventilator

Een tijdje geleden heeft mijn man een airconditioner gemaakt van een oude koelbox en een oude ventilator. Verder was er alleen nog maar een stukje afvoerbuis nodig.
Een paar bevroren koelelementen en bevroren oude plastic flesjes met water erin, stekker in het spotcontact, en er komt heerlijk koele lucht uit de afvoer buisjes. Er wordt namelijk warme lucht middels de ventilator aangezogen in de koelbox. Binnen in de koelbox wordt de lucht al gauw enkele graden afgekoeld door de koelelementen, en wordt weer afgevoerd door de buisjes naar buiten. Als de warme lucht in de ruimte een temperatuur heeft van ongeveer 26 graden, dan wordt dit al gauw afgekoeld naar ongeveer 18 graden, en wordt dan weer de ruimte ingeblazen.
Met weinig middelen heb je zo in korte tijd een eenvoudige airconditioner in elkaar geknutseld!  
En omdat de zon toch schijnt als we hem gebruiken, kost het ons geen stroom, want het werkt op zonne energie. Ook de koelelementen worden na gebruik weer bevroren middels zonne energie.
Een bijkomend voordeel is het feit dat het systeem vocht onttrekt aan de lucht. Is het onbedoeld, ook nog een luchtontvochtiger geworden.

Aangezien ons eerste prototype toch wel een erg groot exemplaar is geworden, heeft hij gisteren ook nog een kleine gemaakt. Ook weer van tweedehands materiaal van marktplaats.
Zie hieronder het resultaat:Zij aanzicht met bovenop de twee afvoerbuisjes voor koele lucht.

In de deksel is een tweedehands kleine plafondventilator ingebouwd. En aan de andere kant zijn de kleine afvoerbuisjes voor de koele lucht zichtbaar.


In de koelbox kunnen diverse bevroren koelelementen worden gedaan. Een oud plastic flesje gevuld met water kan hier ook prima dienst doen.Onze mini airco in bedrijf. Aan één van de afvoerbuisjes is wat aluminiumfolie bevestigd, om te laten zien dat er een luchtstroom aanwezig is.

Mogelijk dat een echte airconditioner iets zuiniger is met energie. Je moet namelijk niet alleen de energie rekenen die de ventilator gebruikt, maar ook de energie die nodig is om de koelelementen te bevriezen. Voor ons telt echter ook mee, dat we niet een extra nieuw apparaat hebben hoeven kopen, maar van hergebruik materialen iets nuttigs hebben kunnen maken.
Hierna volgt een korte beschrijving hoe de grote airconditioner tot stand is gekomen:De koelbox die je hierboven ziet hebben we voor een kleine prijs via marktplaats gevonden. Het is een behoorlijk grote.De ventilator hebben we bij een snuffelwinkel gevonden voor een paar euro. Hij past prima.

Met een decoupeerzaag wordt een gat gezaagd in de koelbox.


De ventilator wordt in het gat geplaatst en met kit vastgelijmd.Aan de andere kant worden twee gaten geboord waarin twee korte stukjes afvoerpijp worden vastgelijmd.
Met koelelementen erin ben je verzekerd van een paar uur verkoeling. 

Naast standaard koelelementen gebruiken wij ook oude plastic flesje met water die we in de vriezer hebben bevroren. Geen opmerkingen:

Een reactie posten